Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Sopron képes leírás - Fertő-tó.tlap.hu
részletek »

Sopron - Fertő-tó.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: ferto-to.tlap.hu » Sopron
Keresés
Találatok száma - 12 db
A soproni Fő tér látványosságai

A soproni Fő tér látványosságai

A hangulatos barokk Fő tér számos történelmi emlékkel, érdekes látnivalóval fogadja az arra járókat. A tér egyik legismertebb látványossága a Késmárki Thököly Éva Katalin és harmadik férje, Löwenburg Jakab adományából készült Szentháromság-szobor. A téren találjuk a város jelképeként ismert, csodálatos körpanorámát nyújtó Tűztornyot is. Ez adott lakást a toronyőrnek, akinek nemcsak a tüzeket kellett figyelnie és jeleznie, hanem a közeledő ellenséget is. Jeleznie kellett, ha előkelő uraság közeledett a városkapuhoz, valamint akkor is, ha idegen borszállítmány közeledett. A torony lábánál található Hűségkapu az 1921-es népszavazásnak állít emléket, mivel ekkor döntötték el a város lakói, hogy Magyarországhoz szeretnének tartozni.. Szorosan a várostoronyhoz építve áll a városháza. Az eklektikus stílusú épület Hinträger Móric és Károly tervei szerint 1896-ban, a millennium évében készült el. Az egykori polgármester, Dr. Soproni Turner Mihály egész alakos bronzszobrát, Kutas László alkotását születésének 120. évfordulóján, 1998-ban állították fel a városháza bejárata mellett.

Évezredek a Borostyánkő út mellett

Évezredek a Borostyánkő út mellett

Itt látható a világon szinte egyedülálló kora vaskori lelet, a napkorong, melynek eredeti funkcióját csak feltételezik a régészek. Látogatóink megcsodálhatják az illírek fekete rovásdíszes halotti urnáit, a tűzikutyákat, a kelták pénzeit és ékszereit. A római kori anyag is nagyon gazdag, főleg borostyánkő ékszerek és arany-ezüst használati tárgyak villantják fel a hajdani gazdagságot.

Hétvége a leghűségesebb városban

Hétvége a leghűségesebb városban

A hűség városa Közhely, de Sopronban járva az ember néha tényleg Ausztriában érzi magát. Az utcák a magyar átlaghoz képest feltűnően tiszták, a házak szinte egytől-egyig felújítva csillognak, a kertek rendezettek, a boltok hívogatóak. Szemmel látható a jólét, de szerencsére ez nem taszító és hivalkodó, az embernek az a gondolata támad: legszívesebben azonnal ideköltözne.

Kecske-templom

Kecske-templom

A történet szerint Gaissel Henrik, a város egyik leggazdagabb polgára Büki Jánost meggyilkolta. Ezután a három és fél házat birtokló Gaissel Henrik Ausztriába menekült. Isten előtt úgy vezekelt, hogy a vagyonát az egyháznak adta. Más forrás szerint Henrik bátyja, Miklós adományozta a vagyont a ferenceseknek, hogy testvére bűnei megbocsáttassanak. Az adományból a templomot megnagyobbították, kapuja fölé a Gaissel patrícius család címerében szereplő kecske-figura került. Erről kapta a Kecske-templom nevet.

Központi Bányászati Múzeum Alapítvány

Központi Bányászati Múzeum Alapítvány

A Központi Bányászati Múzeum legújabb látványossága a földalatti 'Élménybánya', ami elsősorban a 6-12 éves, általános iskolás korosztálynak szól. Az izgalmas bányajárást igérő látogatás egyszerre ad lehetőséget játékra és tanulásra.

Sopron

Sopron

Sopron Magyarország nyugati határa mellett, az Alpokalján, Bécstől 60 km-re, Budapesttől 220 km-re található. A város a Soproni-hegység és a Fertő-tó melletti Balfi-dombság között, az Ikva patak völgyében fekszik. A környék mikroklímája kedvez a bortermelésnek: Sopron a kékfrankos fővárosa. A város területe 16.906 hektár, lakóinak száma 57.210 fő.

Sopron és a soproni vár története

Sopron és a soproni vár története

A Soproni.medence másfél kilométer széles sávja és a környező domb- és hegyvidék kedvező földrajzi fekvésénél fogva már régóta emberlakta terület. Kr.e. a VI-V. évezredben már lakott területek találhatók a város létesítésének későbbi alapját képező Borostyánkőút környékén.

Sopron látnivalói

Sopron látnivalói

Storno-ház, Sopron Sopron - Nyárra megújul és interaktívvá válik Sopron egyik legérdekesebb kiállítása a Storno-ház, mely Storno Ferenc kéményseprő-családból származó művész nevéhez fűződik. Tűztorony A tűztorony Sopron jelképe, az ország egyik legismertebb épülete. Pékmúzeum, Sopron A külvárosi területeket őstermelő gazdapolgárok és kézművesek lakták. Erdészeti, Faipari és Földméréstörténeti Gyűjtemény, Sopron Sopron - Az Erdészeti, Faipari és Földméréstörténeti Gyűjtemény majdnem teljes egésze Selmecbányáról, az egyetem elődjétől származik. Fabricius-ház, Sopron Sopron - A Fabricius-ház egyik érdekessége, hogy a ház alatt római fürdő maradványaira leltek a régészek. A XIV. században a telken két ház állt, a hátulsó épület már akkor két emeletes volt. Patikamúzeum - Sopron A régi gyógyszerkiadó helyiség berendezése a XIX. századból származik. Scarbantia fóruma, Sopron Sopron - Az egykori Római Birodalom Pannónia provinciájának egyik határállomása Scarbantia, a mai Sopron, volt. Kiemelt szerepét a Borostyánkő út, mint fontos kereskedelmi útvonal, menti fekvésének köszönhette.

Soproni kirándulás

Soproni kirándulás

Most hunyja le a szemét néhány percre, és képzelje el, amint egy rövid időre kiszakad a hétköznapok könyörtelen világából! Egy nyitott elektromos kisbusz kényelmes bőrülésén ül. Sopron nevezetességei közel kerülnek Önhöz. A hangszóróból áradó lágy hang ismerteti a látnivalókat.

Hirdetés
Soproni Múzeumok

Soproni Múzeumok

Sopron a múzeumok városa, múzeumváros. Mennyire találó ez a megállapítás! A belső városrész kanyargós utcái, hangulatos terei, házainak boltíves kapui, míves erkélyei, műemlékei, középületei és az elő-elő bukkanó városfalai egyedülálló művészeti egységet alkotnak. Magyarország műemlékekben második leggazdagabb városaként méltán kapta meg 1975-ben a Műemlékvédelmi Európa Díj aranyérmét.

Storno Ferencről

Storno Ferencről

A soproni városházával szemben a festői piac egyik sarkán áll a Storno-ház. A XVII. századbeli érdekes renaissance-stílű épületben egykor sűrűen fordultak meg műtörténetírásunk régebbi művelői. De ma is szívesen keresi föl minden műbarát, kit útja Sopronba, ez eleven életű s régi emlékekben gazdag határszéli városunkba vezet. Id. Storno Ferenc, e ház nemrégiben elhunyt ura, építő- és festőművész, egyike volt első mestereinknek, akik régi művészetünk emlékeinek föntartásával és helyreállításával kellő színvonalon álló tudással és ízléssel foglalkoztak.

Szent Mihály templom

Szent Mihály templom

A Szent Mihály tiszteletére szentelt templomot a XIII. században román stílusban kezdték építeni, de a XV. században gótikussá építették át. Mai alakját az 1800-as években végzett neogótikus rekonstrukció formálta. XV. századi szobrot, falképeket is őriz. A nyugati homlokzaton emelkedő torony alsó szintje jól láthatóan középkori, viszont a bejárat béllete és kerete XIX. századi, mint a felső szint a nagy kőrácsos és csúcsíves ablakokkal és kőcsipkés körbefutó erkéllyel. A hajó ritmusát adó támpillérek is középkoriak.

Tuti menü