Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A Fertő-tó képes leírás - Fertő-tó.tlap.hu
részletek »

A Fertő-tó - Fertő-tó.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: ferto-to.tlap.hu » A Fertő-tó
Keresés
Találatok száma - 5 db
A Fertő-tóról

A Fertő-tóról

A Velencei-tónál nagyobb, a Balatonnál kisebb. Mérete állandóan változik. Napjainkban 330 km; körül van. Nagyon sekély, már nem is tó, hanem fertő. Átlagos vízmélysége mindössze 1 méter, a legmélyebb helyen is csupán 1,6 méter mély. Vízszintje erősen ingadozó, éppen a sekélysége miatt. A XIX. században volt olyan időszak, mikor mai méretének másfélszeresére nőtt, de olyan is, amikor a nagy szárazság miatt teljesen kiszáradt. A benne lévő vízmennyiség erősen függ a csapadék mennyiségétől. Nagy vízfelülete miatt erősen párolog, nagy a sótartalma.

A tó leírása

A tó leírása

A Fertő tó Közép-Európa harmadik legnagyobb tava. Igazi alföldi, síkvidéki sóstó. Hosszúsága 35 km, szélessége 7-15 km, tengerszint feletti magassága 114 méter. A tó egész területe 337 négyzetkilométer. Magyarországhoz területének egynegyede, 87 négyzetkilométer tartozik. Területéhez viszonyítva vizének mennyisége rendkívül kevés, mert igen sekély. Közepes vízálláskor átlagos mélysége 60-70 cm, legnagyobb mélysége 160 cm. A tó korát 20.000 évre becsülik a szakemberek. A víz erősen lúgos kémhatású. Gyógyító erejét magas sótartalmának tulajdonítják. A Fertő vizének só koncentrációja 33-szorosa a Balatonénak. A Fertő a vízutánpótlás legnagyobb részét a légköri csapadékból kapja.

Fertő Hanság Nemzeti Park

Fertő Hanság Nemzeti Park

Nemzeti Parkunk a vele összefüggő ausztriai nemzeti parkkal együtt 1991 óta az IUCN (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources Nemzetközi Természetvédelmi Unió) által elismert, védelmi zónák szerint kezelt terület, amelynek magva a legnyugatibb eurázsiai sztyepptó, a Fertő. Kiemelkedően értékes növény és állatvilága miatt 1977-óta a Fertő-tó hazai részén 1976-óta pedig a Hanságban e vidék tájvédelmi körzeti rangot kapott.

Fertő-part

Fertő-part

A magyarországi Fertő-táj elkülöníthető részletei a Fertőmelléki-dombsor; maga a 75 km2-es, 88%-ban elnádasodott tó a határtól a domblábi rétekig; s a Hegykőtől-Sarródig terjedő szikes rétek, puszták, nádasok világa, amely tulajdonképpen a Fertő-zug dél-keleti csücske, s átmenetet alkot a Hanság felé.

Fertőparton

Fertőparton

A Fertő tó Ausztria és Magyarország területén található, a két ország közös felterjesztése alapján került fel a Világörökségi listára. A tó a Fertő-Hanság Nemzeti Park része, 1979-ben az Unesco bioszféra rezervátummá nyilvánította, és Európa nemzetközi jelentőségű vadvizeként tartják számon. A tó nevét adó 'fertő' szó mára már elavult: jelentése mocsaras, sáros hely volt, ez részben ma is igaz, mert a magyar rész vízfelületének 4/5-ét, az osztrákénak pedig felét fedi nád .A tó az eurázsiai sztyep tavak legnyugatibb képviselője, s egyben Európa legnagyobb szikes (alkaline) tava.Vize erősen lugos kémhatású, igazi síkvidéki sóstó. A víz sekély, mélysége állandóan változik, azonban átlagosan az egy métert nem éri el - többször kiszáradt már, legutóbb 1867-1871 között. A számos ritka, csak itt élő növény és a kétszáznál több fészkelő, vonuló madárfaj védelme érdekében a Nemzeti Park egyes részei csak engedéllyel és kísérővel látogathatók.

Tuti menü