Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Fertőboz és Fertőszéplak képes leírás - Fertő-tó.tlap.hu
részletek »

Fertőboz és Fertőszéplak - Fertő-tó.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: ferto-to.tlap.hu » Fertőboz és Fertőszéplak
Keresés
Találatok száma - 6 db
A fertőbozi Gloriett

A fertőbozi Gloriett

Fertőboz legjelentősebb műemléke a Gloriette. A Csúcsos-dűlő 187 méter magas dombjára épített emlékcsarnok a település címerének központi eleme. A Gloriettet Gróf Széchényi Ferenc építtette 1801-ben fertőrákosi mészkőből.

Fertőboz - Wikipédia

Fertőboz - Wikipédia

Magyarország észak-nyugati részén, az Alpokalján, Soprontól 12 km-re, a Fertő mellett helyezkedik el. A Fertő-Hanság Nemzeti Park része, gazdag növény és állatvilág jellemzi. Győr-Moson-Sopron megye egyik legszebb részén, a Fertő déli partját övező dombsor és a fertői nádas között helyezkedik el.

Fertőbozról

Fertőbozról

284 lakosú község Soprontól 12 km-re a Fertő partján. A község déli oldalán, a dombtetőn emelkedik a Gloriette, kör alakú, kora klasszicista stílusú kilátócsarnok, ahonnan remek látvány nyílik a tóra. Az épületet Széchényi Ferenc emeltette József nádor 1801. évi látogatása alkalmából.

Fertőszéplak

Fertőszéplak

A legrégebbi oklevél, amely a falu nevét Siplak néven említi 1250. február 16-án keletkezett, amelyben Osl Miklós birtokrészeit, így Széplakot is öt részre felosztják. Majd ezt követi egy 1261-ben íródott oklevél, amit a győri káptalan előtt hitelesítenek, amely Széplak hatodrészének elzálogosítását rögzíti.

Fertőszéplakról

Fertőszéplakról

A Kisalföld és az Alpokalja találkozásánál, a Fertő-tótól délre található.Önálló község a 85. számú úttól kb. 2 km-re. A Fertő menti falvakat összekötő országút szeli át. Vasútállomása Fertőddel közös. Közúton könnyen megközelíthető, Ausztria a kb. 10 km-re fekvő Pamhagennél érhető el.

Vasúti lámpamúzeum

Vasúti lámpamúzeum

Haragovics József vasúti lámpákból álló magán gyűjteményét tekinthetik meg a látogatók Fertőszéplakon, a múlt század elején épült tornácos parasztházban. Régi korok szépségét idézik a különleges lámpák, amelyek 22 ország különféle vasútjain voltak használatosak. 251 db különböző lámpát tekinthet meg a látogató, melyek a világ számos vasúttársaságát jellemzik, Hollandiától Mongóliáig, illetve az Egyesült Államokig.

Tuti menü