Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Fertőrákos képes leírás - Fertő-tó.tlap.hu
részletek »

Fertőrákos - Fertő-tó.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: ferto-to.tlap.hu » Fertőrákos
Keresés
Találatok száma - 4 db
Ásványmúzeum

Ásványmúzeum

Az Ásványmúzeum a templom közelében egy régi parasztházban található. Létrehozója és tulajdonosa Makovnik István, és családja. 40 évi gyűjtőmunkájuk legszebb darabjait mutatja be a kiállítás. A gyűjtemény érdekessége, hogy egyetlen ásvány, a kalcit (kalcium-karbonát, CaCO3) változatait mutatja be. Ezek mindegyike magyarországi lelőhelyekről származik. A kiállított anyagot lelőhelyek szerinti csoportosításban láthatjuk. Találhatók itt színtelen és különböző színű kalcitkristályok, mészkő és cseppkő. A kalcitkristály kollekció kb. 2000 darabos. Ugyanennyi egyéb ásványt és 500 ősmaradványt őriznek. A tiszta kalcitkristályok átlátszóak. Ha színesek, akkor azt a bennük levő szennyezőanyagok okozzák.

Fertőrákos felfedezése

Fertőrákos felfedezése

Ha először jár ezen a honlapon, akkor tegyen egy virtuális sétát Fertőrákoson! Ismerje meg, melyek azok a látnivalók, nevezetességek, műemlékek, múzeumok, szobrok, emlékművek, természeti értékek, amelyek arra várnak, hogy Ön is felfedezze őket a fertőrákosi kirándulás során.

Fertőrákos Vendégváró

Fertőrákos Vendégváró

Fertőrákos - az egyik legérdekesebb történelmi, műemléki, természettudományi jelentőséggel bíró település - a Fertő-táj részeként 2001. évben megkapta a Világörökség kituntető címet. A római kori kőfejtőjéről ismert és a Fertő vonzása miatt régóta kedvelt kirándulóhely számos érdeklődőt vonz az év minden szakában a magyar-osztrák határ közvetlen közelébe. Fertőrákos változatos és a falu nagyságát messze meghaladó múltját gazdag őskori és történeti leletek bizonyítják. Nevét (Racus) az oklevelek röviddel a honfoglalás után már említik. A Fertő melletti községet I. Imre király adományozta a győri püspökségnek, és az egész középkor folyamán - a térség többi településétol eltérően - nem Sopron város, hanem a győri püspök birtoka maradt.

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

A Fertő nyugati partvidékén, Sopron közelében, Fertőrákoson található Magyarország legszebb lajtamészkő feltárása, a Püspöki Kőfejtőként emlegetett egykori mészkőbánya. Turisztikai látványosság, népszerű kirándulóhely, a természetjárók kedvelt célpontja, a Soproni Ünnepi Hetek rendezvényeinek egyik színhelye, koncertek és fesztiválok díszlete, amely évről évre turisták tízezreit vonzza Fertőrákosra. A Püspöki Kőfejtő 2001 óta az UNESCO Világörökség része.

Tuti menü