Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Fertő-tó linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Fertő-tó képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: ferto-to.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 95 db
 Fertő-tó hidrológiai és vízkémiai állapota

Fertő-tó hidrológiai és vízkémiai állapota

A Fertő-tó valószínűleg a pleisztocén utolsó interglaciálisában tektonikai süllyedéssel keletkezett, s vált a Hanság-medencével együtt lefolyástalan területté. A XX. század elejéig a tó vízháztartását a vízgyűjtő hidrológiai és morfológiai paraméterei, mint természetes tényezők határozták meg. E tényezők együttes hatására sokszor szélsőséges vízszintek is kialakultak, az évszázadok során a tó többször kiszáradt, s árvizei katasztrofális elöntéseket okoztak. Legutóbb az 1860-as évek rendkívül aszályos időjárásának hatására száradt ki a meder.

A Fertő tó és környéke

A Fertő tó és környéke

Ahol a nap vörösesen izzó korongja összeérni látszik a Földdel és a messzeség végtelennek tűnik, ott találhatják meg boldogságukat a kerékpározás szerelmesei. A világörökség részét képező Fertő tó Nemzeti Park a Pannon-síkság páratlan szépségével, valamint kultúrtörténeti emlékek egész sorával kápráztatja el és nyűgözi le a kirándulókat. A római kőfejtőtől a középkori várakon és barokk templomokon át egészen a modern szoborparkig vezet a kerékpáros időutazás. Ráadásul mindez tökéletes összhangban a természettel, amely itt, közép-európai viszonylatban is egyedülálló módon része a mindennapi életnek.

A Fertő-tóról

A Fertő-tóról

A Velencei-tónál nagyobb, a Balatonnál kisebb. Mérete állandóan változik. Napjainkban 330 km; körül van. Nagyon sekély, már nem is tó, hanem fertő. Átlagos vízmélysége mindössze 1 méter, a legmélyebb helyen is csupán 1,6 méter mély. Vízszintje erősen ingadozó, éppen a sekélysége miatt. A XIX. században volt olyan időszak, mikor mai méretének másfélszeresére nőtt, de olyan is, amikor a nagy szárazság miatt teljesen kiszáradt. A benne lévő vízmennyiség erősen függ a csapadék mennyiségétől. Nagy vízfelülete miatt erősen párolog, nagy a sótartalma.

A fertőbozi Gloriett

A fertőbozi Gloriett

Fertőboz legjelentősebb műemléke a Gloriette. A Csúcsos-dűlő 187 méter magas dombjára épített emlékcsarnok a település címerének központi eleme. A Gloriettet Gróf Széchényi Ferenc építtette 1801-ben fertőrákosi mészkőből.

A magyar Versailles

A magyar Versailles

Nevét a mocsaras, agyagos, sáros hely jelentésű 'fertő' szóról kapta, ennek megfelelően felületének legnagyobb része náddal benőtt. A Fertő-tó lefolyástalan, csak a Vulka-folyó táplálja, így vize erősen lúgos és sós, de ugyanezért az iszapja gyógyhatású.

A megye madárvilága

A megye madárvilága

A Hanság, a Kisalföld e jellegzetes kis tája, a Győri-medence peremtörései mentén alakult ki. Délről a Rába és a Répce által alkotott hordalékdomb, északkeleti irányból pedig a Szigetköz, a Duna által lerakott törmelékkúp határolja. Észak felé a táj a Mosoni-síksághoz csatlakozik. A hajdani mocsárvilág napjainkban 330 négyzetkilométer kiterjedésben égererdők, mocsaras rétek, legelők, lápok, és rekettyések alakulata, számos állat ritkaságnak (lápi póc, mocsári teknős, parlagi vipera, hód, vidra, túzok) ad otthont. A Fertő-Hanság Nemzeti Park központja Sarródon található, melynek közelében természetes környezetben figyelhetjük meg a gazdag madárvilágot, találkozhatunk vízi bivalyokkal, magyar szürke marhákkal. Öntésmajorban megtekinthetjük a táj csodálatos élővilágát bemutató kiállítást.

A soproni Fő tér látványosságai

A soproni Fő tér látványosságai

A hangulatos barokk Fő tér számos történelmi emlékkel, érdekes látnivalóval fogadja az arra járókat. A tér egyik legismertebb látványossága a Késmárki Thököly Éva Katalin és harmadik férje, Löwenburg Jakab adományából készült Szentháromság-szobor. A téren találjuk a város jelképeként ismert, csodálatos körpanorámát nyújtó Tűztornyot is. Ez adott lakást a toronyőrnek, akinek nemcsak a tüzeket kellett figyelnie és jeleznie, hanem a közeledő ellenséget is. Jeleznie kellett, ha előkelő uraság közeledett a városkapuhoz, valamint akkor is, ha idegen borszállítmány közeledett. A torony lábánál található Hűségkapu az 1921-es népszavazásnak állít emléket, mivel ekkor döntötték el a város lakói, hogy Magyarországhoz szeretnének tartozni.. Szorosan a várostoronyhoz építve áll a városháza. Az eklektikus stílusú épület Hinträger Móric és Károly tervei szerint 1896-ban, a millennium évében készült el. Az egykori polgármester, Dr. Soproni Turner Mihály egész alakos bronzszobrát, Kutas László alkotását születésének 120. évfordulóján, 1998-ban állították fel a városháza bejárata mellett.

A tó leírása

A tó leírása

A Fertő tó Közép-Európa harmadik legnagyobb tava. Igazi alföldi, síkvidéki sóstó. Hosszúsága 35 km, szélessége 7-15 km, tengerszint feletti magassága 114 méter. A tó egész területe 337 négyzetkilométer. Magyarországhoz területének egynegyede, 87 négyzetkilométer tartozik. Területéhez viszonyítva vizének mennyisége rendkívül kevés, mert igen sekély. Közepes vízálláskor átlagos mélysége 60-70 cm, legnagyobb mélysége 160 cm. A tó korát 20.000 évre becsülik a szakemberek. A víz erősen lúgos kémhatású. Gyógyító erejét magas sótartalmának tulajdonítják. A Fertő vizének só koncentrációja 33-szorosa a Balatonénak. A Fertő a vízutánpótlás legnagyobb részét a légköri csapadékból kapja.

Akciós utazás a Hanságba

Akciós utazás a Hanságba

Pihennél már egyet? Szeretnél relaxálni? A Bónusz Brigád oldalán megsasolhatod az akciós hansági szolgáltatásokat. A bónusz megszerzésének titka nem más, mint hogy hozzád hasonlóan más látogatókat is érdekelje az általad kiszemelt utazási bónuszok a Hanságban. Amint ez megtörténik, a bónusz a vásárlók számára automatikusan jóváírásra kerül. Ezt pedig kuponhoz hasonlóan tudod felhasználni a kiválasztott hansági utazás folyamán. Szóval akkor, ha épp utazni készülsz, feltétlen vess egy pillantást az igényelhető utazás bónuszokra a Hanságban.

Hirdetés
Ásványmúzeum

Ásványmúzeum

Az Ásványmúzeum a templom közelében egy régi parasztházban található. Létrehozója és tulajdonosa Makovnik István, és családja. 40 évi gyűjtőmunkájuk legszebb darabjait mutatja be a kiállítás. A gyűjtemény érdekessége, hogy egyetlen ásvány, a kalcit (kalcium-karbonát, CaCO3) változatait mutatja be. Ezek mindegyike magyarországi lelőhelyekről származik. A kiállított anyagot lelőhelyek szerinti csoportosításban láthatjuk. Találhatók itt színtelen és különböző színű kalcitkristályok, mészkő és cseppkő. A kalcitkristály kollekció kb. 2000 darabos. Ugyanennyi egyéb ásványt és 500 ősmaradványt őriznek. A tiszta kalcitkristályok átlátszóak. Ha színesek, akkor azt a bennük levő szennyezőanyagok okozzák.

Balf

Balf

Balf, az ország legnyugatibb csücskében található, ahol a szubalpin klíma és a Balfi klíma találkozik a Fertő tó nádas, mocsaras, védett élővilágával. Fekvése: Soprontól délkeletre, 7 km távolságra fekvő település . Közel található a Fertő-tóhoz.

Balf - Wikipédia

Balf - Wikipédia

Sopron belvárosától 7 km távolságra délkeletre, a Fertő-tó mellett bújik meg ez az alig 1000 fős településrész, megőrizve eredeti falusias jellegét. Az 1199-ben keltezett oklevél Farkasd néven említi. 1278-ban már Wolf néven szerepel az írásokban A Fertő-tavi kerékpáros kirándulások magyarországi kiindulópontjaként ismeretes.

Biciklivel

Biciklivel

Családi programnak sem utolsó felkerekedni és egy hosszú hétvégét rászánni a Fertő-tó körüli kerékpártúrára. Kihívás, de a végén jóleső érzéssel lehet konstatálni: körbekerekeztük Közép-Európa harmadik legnagyobb tavát. Két gyerekkel a nyakunkban mi is nekivágtunk, hogy lássuk, sógoréknál mitől működik jobban a kerékpáros turizmus.

Borostyán Vendégház

Borostyán Vendégház

Ha Ön szereti a békés környezetet, barátságos embereket, a Borostyán Vendégház tökéletes választás. Családi panziónk a Fertő-Hanság Nemzeti Park melletti településen, az Esterházy kastélyról is híres Fertődön - régi nevén Eszterházán - található, Soprontól 20 km-re.

Bozi Rozi Csárda

Bozi Rozi Csárda

Csárdánkat 1993 május 15-én nyitottuk meg, egy családias 50 fős magyaros étteremmel. A csárdához közvetlenül kapcsolódik egy 300 éves borospince, ahol saját termelésű borainkkal kínáljuk betérő kedves vendégeinket.

Élmények Fertő-tavi túráról

Élmények Fertő-tavi túráról

Fertődről az óra járásának megfelelő irányába azaz Balf felé indultunk. Az első falvakban (Fertőszéplak, Hegykő) a bicikliút kissé meglepően kanyarodott elkerülve a falu központját, de azért nem volt nehéz az úton maradni. Fertőhomokon szépen felújították a bicikliutat. Az első 10-20 km-en még kerestünk a megfelelő sebességet.

Élőhelyeket rehabilitálnak a Fertő tó vidékén

Élőhelyeket rehabilitálnak a Fertő tó vidékén

Komplex élőhely-rehabilitációs program kezdődött a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban, amelyet 368 millió forinttal támogat az Európai Unió és a magyar állam. A Hanságban, a Fertő vidékén és a soproni hegyekben megvalósuló beruházásokkal a különböző fajok korábban megszűnt élőhelyeit rekonstruálják, s ezzel hozzájárulnak életesélyeik növeléséhez.

Tuti menü