Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Fertő-tó linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között: Fertőparton - Hétvége [3. oldal]
részletek »

Fertő-tó képes leírás: Fertőparton - Hétvége [3. oldal]

Képes leírás

Itt vagy: ferto-to.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 95 db
Fertőparton

Fertőparton

A Fertő tó Ausztria és Magyarország területén található, a két ország közös felterjesztése alapján került fel a Világörökségi listára. A tó a Fertő-Hanság Nemzeti Park része, 1979-ben az Unesco bioszféra rezervátummá nyilvánította, és Európa nemzetközi jelentőségű vadvizeként tartják számon. A tó nevét adó 'fertő' szó mára már elavult: jelentése mocsaras, sáros hely volt, ez részben ma is igaz, mert a magyar rész vízfelületének 4/5-ét, az osztrákénak pedig felét fedi nád .A tó az eurázsiai sztyep tavak legnyugatibb képviselője, s egyben Európa legnagyobb szikes (alkaline) tava.Vize erősen lugos kémhatású, igazi síkvidéki sóstó. A víz sekély, mélysége állandóan változik, azonban átlagosan az egy métert nem éri el - többször kiszáradt már, legutóbb 1867-1871 között. A számos ritka, csak itt élő növény és a kétszáznál több fészkelő, vonuló madárfaj védelme érdekében a Nemzeti Park egyes részei csak engedéllyel és kísérővel látogathatók.

Fertőrákos felfedezése

Fertőrákos felfedezése

Ha először jár ezen a honlapon, akkor tegyen egy virtuális sétát Fertőrákoson! Ismerje meg, melyek azok a látnivalók, nevezetességek, műemlékek, múzeumok, szobrok, emlékművek, természeti értékek, amelyek arra várnak, hogy Ön is felfedezze őket a fertőrákosi kirándulás során.

Fertőrákos Vendégváró

Fertőrákos Vendégváró

Fertőrákos - az egyik legérdekesebb történelmi, műemléki, természettudományi jelentőséggel bíró település - a Fertő-táj részeként 2001. évben megkapta a Világörökség kituntető címet. A római kori kőfejtőjéről ismert és a Fertő vonzása miatt régóta kedvelt kirándulóhely számos érdeklődőt vonz az év minden szakában a magyar-osztrák határ közvetlen közelébe. Fertőrákos változatos és a falu nagyságát messze meghaladó múltját gazdag őskori és történeti leletek bizonyítják. Nevét (Racus) az oklevelek röviddel a honfoglalás után már említik. A Fertő melletti községet I. Imre király adományozta a győri püspökségnek, és az egész középkor folyamán - a térség többi településétol eltérően - nem Sopron város, hanem a győri püspök birtoka maradt.

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

A Fertő nyugati partvidékén, Sopron közelében, Fertőrákoson található Magyarország legszebb lajtamészkő feltárása, a Püspöki Kőfejtőként emlegetett egykori mészkőbánya. Turisztikai látványosság, népszerű kirándulóhely, a természetjárók kedvelt célpontja, a Soproni Ünnepi Hetek rendezvényeinek egyik színhelye, koncertek és fesztiválok díszlete, amely évről évre turisták tízezreit vonzza Fertőrákosra. A Püspöki Kőfejtő 2001 óta az UNESCO Világörökség része.

Fertőszéplak

Fertőszéplak

A legrégebbi oklevél, amely a falu nevét Siplak néven említi 1250. február 16-án keletkezett, amelyben Osl Miklós birtokrészeit, így Széplakot is öt részre felosztják. Majd ezt követi egy 1261-ben íródott oklevél, amit a győri káptalan előtt hitelesítenek, amely Széplak hatodrészének elzálogosítását rögzíti.

Fertőszéplakról

Fertőszéplakról

A Kisalföld és az Alpokalja találkozásánál, a Fertő-tótól délre található.Önálló község a 85. számú úttól kb. 2 km-re. A Fertő menti falvakat összekötő országút szeli át. Vasútállomása Fertőddel közös. Közúton könnyen megközelíthető, Ausztria a kb. 10 km-re fekvő Pamhagennél érhető el.

Gloriett panzió

Gloriett panzió

Az 1800-as években a településen olyan jelentős személyiségek fordultak meg, mint Gróf Széchenyi Ferenc, József nádor és neje, valamint János és Rajner főhercegek. 1855 körül a Fertő vize annyira megdagadt, hogy pezsgő fürdőélet keletkezett. Boznak szerepe van a magyar vizisport kialakulásában.

Gróf Széchenyi István élete

Gróf Széchenyi István élete

Gróf Széchenyi István ifjú évei: A XIX. század húszas éveiben megindult reformmozgalom kezdeményezője, kiváló író és államférfi. Nagybirtokos arisztokrata család tagja, 1791. szept. 21-én született Bécsben. Apja Széchenyi Ferenc gróf, a Magyar Nemzeti Múzeum és Könyvtár alapítója, anyja, a Georgikont alapító Festetics György gróf leánya, Julianna volt. Hamar felébredt érdeklődése Magyarország gazdasági és kulturális élete iránt. A főúri családok tradícióit követve 1808-ban katona lett, részt vett az utolsó nemesi felkelésben (1809) és az azt követő napóleoni háborúkban. 1813. október 16-17. fiatal huszártisztként részt vett a 'népek csatájában'. 1815-17-ben beutazta Olaszországot, Franciaországot, Angliát, Görögországot, a kisázsiai partokat, hazatérve pedig Magyarországot és Erdélyt. Ekkor, 1821-ben kötött barátságot Wesselényi Miklóssal, s 1822-ben már vele tanulmányozta Dél-Németországot, Franciaországot, Angliát; 1825-ben újból bejárta Franciaországot és Olaszországot.

Gyógyfürdő

Gyógyfürdő

A hegykői termálvíz igen sok oldott anyagot tartalmazó nátrium-kloridos alkáli-hidrogénkarbonátos jellegű, kissé kemény, fluoridos, kénes gyógyvíz, melynek jelentős a jodid tartalma. 55 °C hőmérséklettel 1434 méteres mélységből hozzuk a felszínre.

Hirdetés
Gyógyfürdő Balf

Gyógyfürdő Balf

A Taposómedencében térdig érő hideg víz van, az alja kavicsággyal bélelt. Ebben kakasjárással kell körbejárni 2-3 percig, majd a lábat pihentetni, felmelegíteni, és a medencébe kétszer-háromszor vissza lehet menni. Az eljárás különösen javasolható visszérbetegségben szenvedők számára, de jól javítja a fáradt lábat és a lúdtalpat is.

Gyógyfürdő Kórház

Gyógyfürdő Kórház

Az Soproni Rehabilitációs Gyógyintézet balfi részlegén a mozgásszervi betegségben szenvedők kezelése és rehabilitációja folyik. A Reumatológiai Rehabilitációs Osztály 128 ággyal áll rendelkezésre.

Hajnali madárles - Madármegfigyelő túrák

Hajnali madárles - Madármegfigyelő túrák

A Fertő tó hatalmas nádasa, a tó környéki kaszálók, legelők és szikes tavak páratlanul gazdag madárvilágnak adnak otthont. Ezen túráink során olyan madarakat mutatunk be és hozunk közel az érdeklődőknek, melyeket eddig talán természetfilmekről sem ismertek. Külföldi turistáknak pedig olyanokat is, melyeket hazájukban nem figyelhetnek meg.

Hajóhíd

Hajóhíd

Hajónk 96 fő szállítására alkalmas. Az alsó fedett szinten kényelmes ülőhelyek találhatók. A vendégek ellátásáról a szintén itt található büfé és a szakképzett személyzet gondoskodik. A program 1 órás, amely alatt megtekinthető a Fertő-tó magyar területének jellegzetességei.

Hajózás

Hajózás

A Fertő tavi hajózás meghatározó vállalkozása 1989 óta szervezi és biztosítja a magyarországi, fertőrákosi kikötőből az átkelést és a sétahajó utakat a Fertő tó összes kikötőjébe a magyar szakaszon és az ausztriai oldalon. Biztonságos, modern és kényelmes hajóink fűthetőek, mosdóval audio technikával felszereltek, nyitott panorámarésszel és fedett utastérrel is rendelkeznek. Hajóbárunkban hűtött italokat, kávét, frissítőket szolgálunk fel. A Fertő tó legmodernebb és legnagyobb hajója, a Queen Liner a Drescher Line büszkesége akár több mint 300 fő egyidejű hajózását is lehetővé teszi. Flottánk 11 hajója egyidejűleg összesen 1400 vendéget képes fogadni. A flottát hajóinak mindegyikén lehetőség kerékpárszállításra és egyéni igények megvalósítására.

Hegykő hivatalos honlapja

Hegykő hivatalos honlapja

A község első írásos emléke Igku néven 1262 - ből származik, amely pogány áldozati kőre utal. A történelem folyamán a település többféle elnevezésen találkozhatunk: Villa Igku, Cives de Igku, Hydku, Heghkw.

Hegykő látnivalói

Hegykő látnivalói

A hegykőiek a 16-17. században halászattal foglalkoztak. Később a földművelés került előtérbe. Az 1900-as évek végéig zöldségtermesztéséről volt híres a falu. Napjainkban gyógyvizes termálfürdőjéről híres. A kedvező földrajzi elhelyezkedés, a tiszta levegő, a nyugodt, szép környezet vonzó idegenforgalmi hellyé tette Hegykőt. Az üdülőfalu a Világörökség címmel kitüntetett Fertő-táj legdinamikusabban fejlődő települése. Hegykő a gyógyfürdőn kívül még sok látnivalót és érdekes, egyedi kikapcsolódási lehetőséget kínál az ide látogatóknak. A Szent Mihály templom, az út mellett felállított kőszobrok, a Hősök Kertje, a Szent Kő a falu történelmi múltjáról mesélnek. Az aktív pihenést kedvelők a séta, a kocogás, a gyalogtúra, a nordic walking közül választhatnak kedvük szerint. Szerencsét próbálhatnak a horgásztó partján, fürödhetnek a Fertő tóban vagy a termálfürdő vizében, és kipróbálhatják a vízi sportokat is.

Hétvége a leghűségesebb városban

Hétvége a leghűségesebb városban

A hűség városa Közhely, de Sopronban járva az ember néha tényleg Ausztriában érzi magát. Az utcák a magyar átlaghoz képest feltűnően tiszták, a házak szinte egytől-egyig felújítva csillognak, a kertek rendezettek, a boltok hívogatóak. Szemmel látható a jólét, de szerencsére ez nem taszító és hivalkodó, az embernek az a gondolata támad: legszívesebben azonnal ideköltözne.

Tuti menü