Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Fertő-tó linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között: Hidegség - Ökotúrák [4. oldal]
részletek »

Fertő-tó képes leírás: Hidegség - Ökotúrák [4. oldal]

Képes leírás

Itt vagy: ferto-to.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 95 db
Hidegség

Hidegség

Nagy öröm számomra, hogy internetes barangolása során felkeresi településünk honlapját is, ahol részletes információkat kaphat községünk múltjáról, és jelenéről, kultúrájáról, hagyományairól, környezetéről, gazdasági életünkről, jövőbeli elképzeléseinkről, és mindazon eseményekről, és érdekességekről, amelyek életünket meghatározzák.

Hidegség - Wikipédia

Hidegség - Wikipédia

Hidegség Győr-Moson-Sopron megye nyugati részén, Soprontól mintegy 14 km távolságra keleti irányban található. Természetföldrajzi szempontból a Nyugat-Magyarországi peremvidék részeként nyilvántartott Ikva-medencéhez tartozik a falu. A település határától északra elterülő Fertő-tó közelsége a történelem folyamán mindvégig meghatározta a község lakóinak életét: a növénytermesztés bizonyos ágainak fejlődését lehetetlenné tette, ugyanakkor például a zöldségtermesztés számára kedvező feltételeket biztosított a vízparti környezet.

Hidegség és környéke

Hidegség és környéke

Az oldal egy országos lefedettséggel rendelkező információs rendszer, melynek segítségével megtervezhető egy színvonalas hazai nyaralás, kirándulás, hosszú-hétvége. A rendszer tartalmát teljes mértékben a rendszer használói alakítják (természetesen némi moderálással). A mindenki által szerkesztett tartalomból útitervek készíthetők, illetve mások által készített útitervek kereshetők, kinyomtathatók.

Hidegségi Kút

Hidegségi Kút

A forrást terméskőből kirakott lépcsős lejárón lehet megközelíteni. Felépítménye fertei kőből, illetve díszítő motívumokból áll; ezek fehér márvány emléktábla, a Faluszépítő Társaság mészkőből faragott címere, a falú védőszentjét motiváló Szent András kerámia féldombormű, jelképes cserép korsó, faragott vízköpő, rézlemezzel burkolt vízgyűjtő. A forrás esztétikai, illetve eszmei értékét növelik a hozzá szervesen kapcsolódó (Hidegség lakosainak névsorát megörökítő) faragott fatáblák.

Júlia Vendégház

Júlia Vendégház

2004-ben indítottuk vállalkozásunkat, a Nyárfasor utcában, a fürdőtől 100 m-re fekvő családi házunkban. Az érdeklődésen felbuzdulva, a vendégek pozitív visszajelzéseinek hatására úgy döntöttünk, hogy bővítjük az igénybe vehető lehetőségek körét, ezért egy teljesen új beruházás mellett döntöttünk.

Kecske-templom

Kecske-templom

A történet szerint Gaissel Henrik, a város egyik leggazdagabb polgára Büki Jánost meggyilkolta. Ezután a három és fél házat birtokló Gaissel Henrik Ausztriába menekült. Isten előtt úgy vezekelt, hogy a vagyonát az egyháznak adta. Más forrás szerint Henrik bátyja, Miklós adományozta a vagyont a ferenceseknek, hogy testvére bűnei megbocsáttassanak. Az adományból a templomot megnagyobbították, kapuja fölé a Gaissel patrícius család címerében szereplő kecske-figura került. Erről kapta a Kecske-templom nevet.

Kerékpárral a Fertő tó körül

Kerékpárral a Fertő tó körül

Szeptember első hétvégjét ismét a kerékpárok nyergében töltöttük, ezúttal a Fertő-tavat vettük célba. A létszám végül csak 6 fős lett, de így is remekül szórakoztunk. Jobbról balra: Balázs, Nándi, Gábor, Márti, Viola, és én (Árpesz - a fotós aki a képen nincs rajta), így verődtünk össze 17:38-ra a Keletibe. Nándi ugyanis ekkor érkezett meg utolsóként, de még épp időben. Ekkora már az első kocsiban voltunk a kerékpárszállító részlegen.

Két keréken a Fertő-tó körül

Két keréken a Fertő-tó körül

Az utóbbi években nálunk is egyre többen ülnek szabadidejükben biciklire, de számuk meg sem közelíti az ausztriai kerékpárosokét. Igaz, könnyű a sógoroknak, hisz az elmúlt évtizedben változatos kerékpárút-hálózatot építettek ki. A hegyesebb vidékeken teljesítmény túrákat, máshol könnyed testmozgással egybekötött kirándulásokat kínálnak a bicikliseknek. Érdemes felkeresni tőlünk is az egyik legnépszerűbb útvonalat, amelyik a Fertő-tó környékét hálózza be. A tó osztrák oldalát körbefutó B 10-es jelölésű kerékpárút egy részét eleve a bicikliseknek építették, máshol az aszfaltozott dűlőutakat jelölték ki erre a célra. A települések belterületén a megszélesített járdákra vagy csendes mellékutcákba terelik a kétkerekűeket. Az elágazókban aszfaltra festett nyilak és zöld színű információs táblák segítik az eligazodást.

Központi Bányászati Múzeum Alapítvány

Központi Bányászati Múzeum Alapítvány

A Központi Bányászati Múzeum legújabb látványossága a földalatti 'Élménybánya', ami elsősorban a 6-12 éves, általános iskolás korosztálynak szól. Az izgalmas bányajárást igérő látogatás egyszerre ad lehetőséget játékra és tanulásra.

Hirdetés
Láma Vendegház - Fertőd

Láma Vendegház - Fertőd

Vendégházunkat 2005-ben nyitottuk meg Fertődön. A történelmi város központjában található Esterházy kastély tőlünk csupán 1km-re található, könnyen megközelíthető gyalog és kerékpárral is. Vendégházunk Fertőd egyik legnyugalmasabb utcájában, a Béke utcában található.

Marben panzió

Marben panzió

A Fertő-táj Világörökség területe Ausztria és Magyarország területén fekszik. A magyarországi rész magába foglalja a Fertő-Hanság Nemzeti Park Fertő-táji teljes területét, valamint az itt elterülő Sarród, Fertőd (a fertődi Esterházy-kastély védett műemléki környezetét), Fertőszéplak, Hegykő, Fertőhomok, Hidegség, Fertőboz, Nagycenk (kiscenki településrészt), Balf (Sopron), és Fertőrákos települések belterületeit és tó felé eső külterületeit.

Milliárdos projekttel lassítják a Fertő-tó öregedését

Milliárdos projekttel lassítják a Fertő-tó öregedését

A Fertő-tó természetes elöregedési folyamatainak lassítására 1 milliárd forintos projektet valósít meg uniós támogatással a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága és az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

Mindent Balfról

Mindent Balfról

Balf neve írásos emlékben először 1199-ben került először említésre Farkasd néven, a település 1999-ben ünnepelte fennállásának 800. évfordulóját. De bizonyítékaink vannak arról ásatások eredményeként, hogy ez a helység már korábban is létezett, gyógyhatású vizét már a rómaik is ismerték. A német népesség Wolf-ként említi, ebből származik a település mai neve: 1378-ban Bolf néven szerepel egy periratban, valószínűleg ebből alakult ki a mai Balf elnevezés.

Nagycenk

Nagycenk

A nyugat-magyarországi peremvidék Sopron-Vasi-síkságán helyezkedik el. A határ dél-nyugati rész dombos és a Soproni-hegység nyúlványihoz kapcsolódik, (legmagasabb pontja a Dombháti dűlő 234m. tszf.), a keleti része már síkság, alföldies jellegű. Legalacsonyabb része az Ikva és az Arany-patak völgye.

Nagycenk - Wikipédia

Nagycenk - Wikipédia

Késői ásatások (1904-ben) őskori telepet tártak fel. A réz- és bronzkorból is találtak leleteket. Hallstatti korú hamvasztásos sírt, római és avar kori temetőt is feltártak. A község határában római kori kőépület maradványait lelték fel.

Nagycenk történelme

Nagycenk történelme

A község és környéke emberi letelepedésre a legrégebbi időben is alkalmas volt. Ennek bizonyítékát a késői ásatások adták meg. Őskori telepet tártak fel (1904-ben), réz- és bronzkorból találtak leleteket, és hallstattkori (i.e. I. évezred első fele) hamvasztásos sírra bukkantak. Római és avar kori temetőt tártak fel.

Ökotúrák

Ökotúrák

Vállalkozásunk1999-ben azzal a céllal jött létre, hogy a gyerekek környezeti tudatformálást, a természeti nevelést és a természetben való felüdülést elősegítse. Évente több ezer gyereknek mutatjuk be, a ma már Világörökségként jegyzett Fertő-táj (beleértve a Fertő-Hanság és az ausztriai Neusiedler See-Seewinkel Nemzeti Parkot is) és Sopron környékének természeti értékeit, szépségeit, mely tavalytól a magashegységek varázslatos világával is bővült.

Tuti menü